Behind the scenes

Lancome poederexplosie - final

Poederexplosie!

Deze foto heb ik gemaakt naar aanleiding van een online training die ik heb gevolgd. Het doel was om te leren om hi-speed fotografie toe te passen met special effects, om op die manier creative shots te maken. Uiteraard is dit shot opgebouwd uit verschillende foto’s. Heel veel foto’s zelfs….

Ik ben begonnen met het fotograferen van de poeder explosie. Ik heb hiervoor de poeder van 5 (goedkope) poederdoosjes verpulverd. Telkens maakte ik een klein bultje poeder die ik uiteen sloeg met een zwart gespoten lineaal, waarbij ik tegelijk op exact het juiste moment moest afdrukken, met behulp van een afstandsbediening. Dit kwam dus vooral op aan timing.

Achter de schermen tijdens de Lancome poederexplosie shoot, foto 1
Achter de schermen tijdens de Lancome poederexplosie shoot, foto 2

Nadat ik enkele tientallen van dit soort foto’s had geschoten, heb ik een aantal van de beste resultaten samengevoegd en geëdit in Photoshop.

Achter de schermen tijdens de Lancome poederexplosie shoot, foto 3

Nadat mijn poederexplosie-shot klaar was, was het tijd om het luxe Lancôme poederdoosje te fotograferen. Ik ben begonnen met het doosje vast te lijmen op een metalen staafje, met behulp van een Hot glue lijmpistool. Op deze wijze kon ik het staafje bevestigen in een accessoireklem en zo de poederdoos vrij van de achtergrond en ondergrond belichten.

Nu was dit doosje niet eenvoudig om te belichten. Het betrof een glimmend plastic doosje en dat wilde ik dan ook in de uiteindelijke foto weergeven. Bovendien had dit doosje een spiegelende deksel, wat het geheel nog en stuk lastiger maakte. Uiteindelijk heb ik 5 verschillende belichtingen gebruikt en samengevoegd om tot een goed resultaat te komen. En omdat ik ook nog maximale scherpte wilde hebben van voor naar achteren moest ik ook nog een zogenaamde ‘focus stacking’ toepassen. Bij deze techniek komt het erop neer dat je verschillende foto’s maakt met dezelfde lichtopstelling, waarbij je het focuspunt telkens iets verschuift. Deze foto’s voeg je dan samen in Photoshop, waarbij uit elke foto de scherpste delen worden gebruikt. Per lichtopstelling heb ik 6 foto’s gebruikt voor de focus stacking. In totaal heb ik voor de foto van het doosje dus 30 foto’s gebruikt.

Achter de schermen tijdens de Lancome poederexplosie shoot, foto 4
Achter de schermen tijdens de Lancome poederexplosie shoot, foto 5
Achter de schermen tijdens de Lancome poederexplosie shoot, foto 6
Achter de schermen tijdens de Lancome poederexplosie shoot, foto 7
Achter de schermen tijdens de Lancome poederexplosie shoot, foto 8

Nadat ik één uiteindelijke foto van het doosje had samengesteld in Photoshop, was het nog een kwestie van het poederdoosje en de poeder-explosie samenvoegen tot één geheel.

Achter de schermen tijdens de Lancome poederexplosie shoot, foto 9
© 2022 Mark Lukens Contact